‘Emekli maaşı asgari ücret oranında olmalı’

‘Emekli maaşı asgari ücret oranında olmalı’

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, Emekliler Haftası dolayısı ile yaptığı açıklamada “Yaşamlarının en büyük bölümünde çalışan, emek harcayan insanların yaşlılıklarında İnsanca bir emeklilik yaşamaları temel haklarıdır. Ancak ülkemizde emeklilerin insanca bir yaşam sürmesi giderek zorlaşmaktadır.” Dedi.
Emekliler haftası dolayısı ile kameralar karşısına geçen İl Başkanı Hasan Ekici şu ifadeleri kullandı…
EMEKLİLER VE HAK SAHİPLERİ NE YAZIK Kİ BÜYÜK EKONOMİK ZORLUKLAR ÇEKİYOR
“İçinde bulunduğumuz hafta Emekliler Haftası ve otuz Haziran emekliler günü olarak kutlanmaktadır. Ömrünün en verimli dönemlerini ülkesine, milletine ve insanlığa hizmet etmekle geçiren özverili ve fedakârca yürüttükleri çalışmalarıyla emeği, alın terinin, helal kazancın timsali emekli vatandaşlarımızın emekliler haftasını ve Dünya Emekliler Günü’nü tebrik ediyorum. 
Yaşamlarının en büyük bölümünde çalışan, emek harcayan insanların yaşlılıklarında İnsanca bir emeklilik yaşamaları temel haklarıdır. Ancak ülkemizde emeklilerin insanca bir yaşam sürmesi giderek zorlaşmaktadır.
Emekliler ve onların hak sahipleri on üç milyonu aşan sayılarıyla en önemli toplumsal gruplardan birini oluşturuyor.
En büyük toplumsal gruplardan biri olan emekliler ve hak sahipleri ne yazık ki büyük ekonomik zorluklar çekiyor. Dokuz milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekli ve dört milyon civarındaki hak sahibi ciddi geçim sıkıntısı çekiyor. Milyonlarca emekli, asgari ücretin çok altında aylık gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor.
EMEKLİ AYLIKLARI GİDEREK DÜŞÜYOR
Emekli aylıkları giderek düşüyor. Bu durum yaygın bir emekli, yoksulluğu yaratıyor. Öte yandan düşük gelirler nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya bir işte çalışmak zorunda kalıyor ya da iş arıyor. TÜİK ve SGK verilerine göre milyonlarca emekli, sefalet aylıklarıyla yaşamaya çalışmaktadır. Ortalama emekli aylıkları asgari ücrete göre hızla gerilemektedir. 
Türkiye’de zorunlu ve temel ihtiyaçların giderilmesi için taban ücret olarak belirlenen asgari ücrete yapılan zam karşısında emekli aylıkları sürekli her geçen yıl küçülmektedir.
Diğer bir sorunsa emekli maaşları arasındaki uçurum ve farklardır. Türkiye’de emekli aylıkları arasında büyük bir uçurum vardır. Türkiye emekliler arası gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkedir. Türkiye’de en düşük emekli aylığı alan emeklilerin ilk dilimi ile en yüksek emekli aylığını alan arasında yaklaşık yedi buçuk kat fark vardır. Bu fark Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama dört kattır. Ama Türkiye’de yedi buçuk kattır. Bir emekli memur ortalama dört bin beş yüz lira emekli maaşı alırken SSK emeklisi ortalama üç bin lira civarında maaş almakta, Bağ-Kur emeklisi ise iki bin beş yüz lira emekli maaşı almaktadır. Aynı yıllar boyunca çalışıp, emekli olanların aylıkları birbirinden farklıdır ve bu fark ciddi bir farktır. Emek aynı, prim günü aynı ama maaş farklı.
EMEKLİ AYLIKLARI ENFLASYONDAN KORUNMALI, REFAH ARTIŞINDAN PAY ALMALIDIR
Yine emeklilerin diğer bir sorunu ise artış oranlarıdır. Enflasyon ve büyüme oranları emekli aylıkları açısından yaşamsal öneme sahiptir. Emekli aylıkları enflasyondan korunmalı ve ülkedeki refah artışından pay almalıdır. 
Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranlarında artırılması öngörülmektedir. Emekli maaşlarının ekonomik büyümedeki artışı emekli aylıklarının artışında maalesef dikkate alınmamaktadır. Emekli aylıklarının artışının sadece enflasyonla sınırlanması emekli aylıklarının önemli oranda olarak düşmesine ve emeklilerin yoksullaşmasına neden olmaktadır. Emeklilerin milli gelir içindeki payı düşürmekte ve refahları hızla azalmaktadır. İnsan onuruna yaraşır bir emeklilik için emekli ve hak sahiplerinin aylık ve gelirleri yaşam koşullarına uygun hale getirilmelidir. Emekli aylık ve gelirlerinin alt sınırı asgari ücretle eşitlenerek en az asgari ücrete uyumlu bir biçimde artış sağlanmalıdır. Aynı koşullarda emekli olanların aylıkları arasındaki uçurum kapatılmalıdır.
Emekliler arasındaki uçurum en önemli emekli sorunlarından bir tanesidir.