ÇİFTÇİLER SEZONU DUALARLA AÇTI

ÇİFTÇİLER SEZONU DUALARLA AÇTI

Türkiye’nin hububat ambarı olarak nitelendirilen Konya’nın hububatta önemli ekim merkezlerinden Beyşehir ilçesinde çiftçiler, hububat hasadı sezonunu dualarla açtı.
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, hasat sezonu açılışı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetten açıklanan üründe yeni bir iyileştirme ve destekleme fiyat daha açıklanması beklentisi içerisinde olduklarını belirtti. 
Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı önünde düzenlenen hasat sezonu açılış programında Kur’an-ı Kerim okunurken ardından hasat sezonunun bereketli olması için hep birlikte dualar edildi.
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, programın ardından yaptığı açıklamada, 2022 hububat hasadı sezonu öncesi oda olarak çiftçiler adına dualar ederek bir koyun kestiklerini belirterek, “Hayırlı, bereketli olsun. Allah’ım doğal afetlerden çiftçimizi, herkesi korusun.”dedi.
Türkiye’deki tüm üreticiler gibi Beyşehir yöresindeki çiftçilerin de özellikle geride kalan pandemi döneminde büyük bir özveri içerisinde çalışarak ekim faaliyetlerini aksatmadığını vurgulayan Ağralı, geçtiğimiz yıl ise yaşanan kurak döneme dikkat çekerek üreticilerin zor bir yılı geride bıraktığını hatırlattı.
Bu yıl ise özellikle hububatta bolluk beklediklerini dile getiren Ağralı, bölgede ürün hasadının yeni yeni başlamak üzere olduğunu belirterek, “Nasip olursa bayram sonu daha bir hızlı şekilde olacak. Duayla başladık, inşallah Mevlam duamızı kabul eyler. Ebediyete intikal eden, vefat eden tüm çiftçilerimizi rahmetle anıyorum, bu yıl ise ekim sezonunda emeği geçen tüm çiftçilerimize de bereketli kazançlar diliyorum.”ifadelerine yer verdi.
Bu yıl her ne kadar yağışlı bir dönemin de olsa üründe beklentilerinin yüzde 80’ler civarında olduğunu, yüzde 20’lik bir kaybı ise arazileri gezdiklerinde gördüklerini vurgulayan Ağralı, şöyle devam etti:
“Baktık ki yağışlar bol olmasına rağmen gene de yüzde 20’lik bir kayıp beklentisi var. İnşallah bununla beraber bir doğal afet olmaz. Temennimiz, duamız odur. Hayırlısıyla çiftçilerimiz ürünlerini ambarlarına katar, inşallah bu sene yüzleri biraz güler diye dua ettik. Malumunuz; TMO alıma başlayacak. Devletimiz bundan sonra çiftçilerimize imkanlarını sunuyor. Onun için hepimizin sağduyulu, duayla, bereketle başlamamız gereken bir sezondayız. Bayramdan sonra nasip olursa erkenci arpaya hasatta daha hızlı bir şekilde inşallah gireceğiz. Ardından ise buğday hasadı başlayacak. Şu anki bizim beklentimiz rekoltemiz yüzde 80’lerde. Bunun yüzde 20’lik kaybı durumunu ise şöyle belirteyim; çiftçilerimiz girdilerin maliyetinin yüksek olması sebebiyle gübreyi alamadılar, alanlar da biraz geç aldı ve istediği şekilde de gübreyi atamadı.
Ama gene de elhamdülillah yağışlarımız iyi oldu. Yani durum korktuğumuz gibi değil. Onun için çiftçilerimize buradan tekrar saygıyla, bereketle, besmeleyle başlamalarını burada öneriyorum. Çiftçilerimiz de zaten öyledir. Arpada, buğdayda biliyorsunuz devlet fiyat açıklaması yaptı. Evether ne kadar da çok yüksek olmasa da, gene de iyidir. Ama ben ilgililere buradan duyurmak istiyorum; bu fiyatları biraz da eğer iyileştirme yaparlarsa; çünkü şu an için hükümet asgari ücrette olsun ve çalışan emeklilerimize bir nisbette olsa bayram müjdesini verdi. Çiftçilerimize de tekrar bir fiyatta bir destekleme yapmalarını bekliyorum.” 
Ağralı, açıklamasında, Beyşehir’de mercimek üretimi yapan çiftçileri de yakından ilgilendiren bir müjdeyi de paylaştı. Beyşehir’de kırmızı mercimeğin en fazla ekilişinin olduğu yerleşimin Sadıkhacı Mahallesi olduğunu hatırlatan Ağralı, çiftçilerin üründe şu anki fiyatı biraz düşük bulduğunu ifade ettiklerini vurgulayarak, “TMO Bölge Müdürümüz Mustafa Yılmaz Bey’le görüştüm. ‘Çiftçilerimiz rahat olsun, şu an için bir fiyat açıklanmadı ama kırmızı mercimek alacağız.’ dedi. Dolayısıyla çiftçilerimize bu müjdeyi de duyurmak istiyorum.”ifadelerini kullandı.