İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş’tan Emeklilere yönelik teklif Kira Yardımı Yapılsın, Bayram İkramiyesi 1.500 Tl. Olsun

İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş’tan Emeklilere yönelik teklif Kira Yardımı Yapılsın, Bayram İkramiyesi 1.500 Tl. Olsun

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş,evi olmayan ve kirada oturan emekliler 
için Meclis Başkanlığına kanun teklifi sundu. Yokuş’unbir diğer kanun teklifi de bayramda emeklilere verilen ikramiyenin 1.000 liradan 1.500 liraya çıkarılması ve enflasyon artışına göre her yıl düzenlemesini içeriyor. Yokuş, bayram ikramiyesi kanun teklifinde göze çarpan önemli madde ise, çalışan memurlara da bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu.
Yokuş, “Hayatının en güzel dönemlerini, devlet ve millet hizmetinde geçirmiş, her türlü olumsuz koşullara rağmen, yılmadan ve yorulmadan devletine milletine hizmet etmiş emeklilerimiz, enflasyonun artması ile maaşları erimekte ve neredeyse açlık sınırları seviyesinde yaşamak zorunda kalmaktadırlar. 
EV SAHİBİ OLAMAYAN EMEKLİLERE KİRA YARDIMI 
Bugün itibariyle emekli vatandaşlarımızın maaşları, gündelik hayatlarındaki zorunlu harcamaları dahi karşılamaktan uzaktır. Özellikle çalışma süresi boyunca türlü sebeplerle ev sahibi olamayan emekli vatandaşlarımıza sosyal devlet ilkesi gereğince el uzatılmalıdır. Ülkemizi ve milletimizi tehdit eden COVİD-19 salgınıyla birlikte mevcut giderleri daha da artış göstermiştir. Bu hususta devletin emekliler için ekonomik anlamda politikalar üretmesi gerekmektedir. Emeklilik döneminde emekli vatandaşlarımızın sağlık, yeterli beslenme, sağlıklı gıdaya erişimi, refahlarının artırılması ve kaliteli bir yaşam sürmeleri oluşan ya da oluşabilecek hastalıklarının önlenmesi için ekonomik anlamda politikalar geliştirilmesi son derece önemlidir.
Bu kanun teklimiz ile gayrimenkul sahibi olmayan emekli vatandaşlarımızın, aylık net asgari ücretin dörtte biri kadar yani aylık 581 lira “Kira Yardımı” ödenmelidir. Her geçen gün emekli vatandaşlarımızın gelir ve gider eşitsizliğine bir nebze çözüm olacaktır. Bununla birlikte gerek kamu da gerekse özel sektörde yıllarını vermiş emekli vatandaşlarımızın hayat kalitesine ve ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağlamış olacaktır.”
EMEKLİLERİN 1.000TL OLAN BAYRAM İKRAMİYESİ 1.500 TL OLMALIDIR
“Sosyal devlet anlayışında, vatandaşların fırsat eşitliği ilkesine göre çalışan memurlarımıza da bayram ikramiyesi düzenlenmesi gerekmektedir. Kamuda bayram ikramiyesi almayan tek kesim memurlardır. Bu durum adalete hakkaniyete uygun değildir. Anayasamızın da özünü teşkil eden eşitlik ve adalet ilkeleri ile çelişmekte ve kamu görevlilerinin mağduriyetlerinin artarak devam etmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kamu görevlilerine de bayram ikramiyesi verilmesi bir zorunluluktur.
Bu kanun teklimiz ile memurların da “Bayram İkramiyesi” alması, kamu görevlilerinin yıldan yıla eriyen alım gücünü bayramlar vesilesi ile bir nebze olsun yükseltilmesini sağlayacak, çalışma barışına ve adaletin tecelli etmesine de katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte “memurların ve emeklilerin ekonomik sorunlarına bir nebze çözüm üretilmesi amacıyla, Ramazan ve Kurban bayramlarında 1.500 TL ikramiye verilmesi ve tüketici fiyatları endeksi artışı oranına göre her yıl artırılması öngörülmektedir.”