RESMEN YANIYORUZ, YAZIK!.

RESMEN YANIYORUZ, YAZIK!.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, çiftçileri hem verim kaybına neden olan hem de tarlalarda yaşayan canlıların acı çekerek ölümüne neden olan anız yangınları konusunda bir kez daha uyardı.  
Başkan Ağralı, yaptığı açıklamada bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcakların, anız yakmayı çok tehlikeli bir hale getirdiğini bildirerek, “Üreticilerimizin bu gerçeği ve toprağa verdiği zararları da düşünerek anız yakmaktan kaçınması gerekir” dedi.
Ağralı, “her yıl Haziran-Eylül döneminde rutin bir tarımsal uygulama gibi yapılan ve toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış arazi kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına ve tarım arazilerinde sürdürülebilir verimliliğini kaybetmesine neden olduğunu belirtti.
Anızın yakılmasına bağlı olarak, toprağın organik maddesinin yok olduğu ve toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin zarar gördüğünü bildiren Başkan Ağralı, şunları kaydetti: “Anız yangınları sırasında 0-5 santimetre derinlikte 250 santigrat dereceye ulaşan sıcaklıklar meydana gelir ve verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik madde yok olur.
Bir diğer husus ise; anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ve ormanlar tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileriyle toprakla birlikte birçok canlı önemli derecede zarar görmektedir. Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder.
Verimliliği düşen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal kullanma yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkıyor.
Her yanlış uygulama gibi anız yakma ile de geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar birikmeye başlar. Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede etkiler ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale dönüşür.
Anız yakma toprağın yapısını iyileştiren ve su tutma kapasitesini artıran organik maddelerin de yok olmasına yol açmaktadır.” diye konuştu.
ANIZ YAKILAN TARLALARDA TOPRAK KAYBI YÜKSELİYOR
Beyşehir  Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, anız yangınları toprak yüzeyinde yüksek yakıcı sıcaklık oluşturarak toprağın içinde mikrobiyolojik canlıların azalmasına ve doğal dengenin bozulmasına neden olduğunun altını çizerek, “Çıkan anız yangınları, tarla yüzeyini bitki örtüsüz çıplak bırakarak su ve rüzgar erozyonuna hassas hale getirir.
Anız yangınları ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur, verimliliği önemli oranda azalır. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir. dedi.