“ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ, YAPABİLİRİZ”

“ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ, YAPABİLİRİZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Beyşehir İlçe Başkanı Sefa Akar, yetkilileri Beyşehir Gölü’nün sorunları konusunda uyarıda bulunarak çağrıda bulundu; “Çözüm üretiyoruz, yapabiliriz” ifadelerine yer verdi.
Akar, yaptığı yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem felaketine dikkati çekerek, “Doğanın gücünün karşısında insanoğlunun yaptığı hataların nelere mal olduğunu, en son depremde de gördüğümüz gibi, çok acı bir şekilde öğreniyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği acı günlerde yeni acılar yaşamamak adına Beyşehir Gölü konusunda da kamuoyu ve siyasi iradeyi uyarıyoruz.”cümlelerini kullandı. 
Yaşadığı sorunlarla yıllardır  Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Beyşehir Gölü ile ilgili güzellemeler yapmak, ahlar vahlar uydurmak yerine çözüm önerileri sunduklarına dikkati çeken Akar, “Öncelikle bilinmesi gerekir ki, Beyşehir Gölü sorunları ve çözümleri, dönemsel olarak kapak açma kapatma şovundan ibaret değildir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak önerdiğimiz çözüm önerileri ve olası ortaya konulacak tüm çözüm önerilerinde gölümüz adına siyasi parti ayırt etmeksizin tam destek vereceğimizi şimdiden ilan ediyoruz.”şeklinde sözlere yer verdi.
Akar, Beyşehir Gölü’nü kurtaracak olan kurtuluş reçetesi ile ilgili önerilerini ise şöyle sıraladı:
“Peki; gölü nasıl kurtarırız? Onlarca kurum ve bakanlığın bir arada yönetmeye çalıştığı göl için yasal düzenleme yapılmalı ve göl havzasını kurtarma ve koruma birliği vasfında tek yetkili bir kurum ile tek noktadan tüm kurtarma ve koruma projeleri yönetilmelidir. Yapılacak her şey için onlarca kurumdan izin alınmamalıdır.
Tüm iletişim kanalları kullanılarak farkındalık en üst noktaya taşınmalı ve bu sinerji ile ülke ve dünya genelinde bir kamuoyu oluşturulmalıdır.
Ulusal ve uluslararası tüm çevre örgütleri gerek finans boyutu ile gerek proje boyutu ile harekete geçirilmelidir.
Sulama kanallarına ihtiyaçları doğrultusunda değil gölün fazlası kadar su verileceği şimdiden ilan edilmelidir. İlgili bölgelerde tarımsal ekim planlamasının bu doğrultuda yapılması hatırlatılmalıdır. Gerektiğinde DSİ ve yürürlükteki kot anlaşmalarının yok sayılacağı ilan edilmeli ve bu dayatmaların önünde yasal sınırlar içerisinde kitlesel eylemler ile durulmalıdır.
Halen kanalizasyon ve atık su şebekesi göle akan yerleşim yerlerinin sorunu ivedilikle çözülmelidir.
Göldeki kayıp sadece görülen kadar değildir. Göl her yıl 5 ile 10 santim dipten dolarak da küçülmektedir. Gölde çok acil dip temizliği yapılmalıdır. İzmir Körfezi ve Haliç benzeri dip temizliği yapılmış örneklemelerden yararlanarak dip temizliği projelendirilmeli ve bütçelendirilmelidir.
Göldeki otlanma, korsan ağ, evsel atıklar ve benzeri üst temizliği yapılmalıdır. 450 tane korsan ağ yakalayarak göl temizliği yapıldığını iddia etmek sadece ve sadece kandırmacadır. Uluslararası referans olan bir firma ile acilen çalışma başlatılmalıdır. 
Mevcut balık popülasyonunun bahar döneminde akıp gitmemesi için sulama kanallarına ve regülatör kapaklarına düşük voltaj bariyerinin hemen kurulması gereklidir. Yüzde 95 sonuç alınan ve çok ucuz ve pratik bir yöntem olan bu yöntem hemen hayata geçirilmelidir.
Üniversiteler ve enstitüler proje boyutu ile balık popülâsyonu, dip temizliği, çevre yapılanması ve benzeri tüm başlıkları ile dinamik bir bileşen haline getirilmelidir.
Gölü besleyen kanallardan eksiksiz ve engelsiz su ulaşımı sağlanmalıdır.
Göl çevresinde kontrolsüz tarım ilacı kullanmanın önüne geçilmelidir.
Avlanma kıstas ve süreleri tüm paydaşları ile netleştirilmelidir. Elektroşok ile avlananlara daha ağır cezalar verilmelidir.
Beyşehir kadar duyarlı olmadığı gözlenen Isparta sınırlarında da göl yönetimi etkin karar alabilecek yetkiler ile donatılmalıdır.
Avlanmanın yasak olduğu dönemde göl balığının evlere girmemesi konusunda halk bilinçlendirilmeli ve bu konuda herkesin destek vereceği bir zemin oluşturulmalıdır.
Önerilerimiz ve daha fazlası ile ilgili gölümüzün kurtarılması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak her türlü çabanın içinde ve yanında olacağımızı tekrar ilan ediyoruz. Gölümüzü siyaset üstü görmüyoruz çünkü ne yazık ki çözüm siyasi iradede.”