İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş; ‘KANAL KONYA PROJESİ BAŞLATILMALI’

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş; ‘KANAL KONYA PROJESİ BAŞLATILMALI’

İyi Parti Konya Milletvekili Beyşehirli hemşehrimiz Fahrettin Yokuş, Türk tarımında yaşanan sorunları, tahıl ambarı olan Konya’daki çiftçilerin geldiği durumu ve Konya’yı bekleyen tehlikeleri Meclis kürsüsünden dile getirdi.
“Konya’ya su lazım, Konya’ya kanal lazım, Kanal İstanbul değil. Kanal İstanbul’a harcayacağınız paranın dörtte 1’iyle 5 milyon hektar arazi sulanacak hâle gelecektir. Kanal Konya; Dicle-Fırat boru hattıyla Dicle ve Fırat’tan Konya’ya her yıl 8-10 milyar metreküp su getirilmelidir. KOP Projesi’ni hayata geçirmelidir. Hükümet, KOP projesini ihya ederse, Konya Ovası değil, 2016 yılında KOP projesine dahil edilen 4 vilayet ile birlikte 8 vilayetimiz olan Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Karaman, Niğde, Aksaray, Konya merkez ve Nevşehir ihya olacaktır.”
BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE KÖYLÜ VE ÇİFTÇİLERE CEZA VERİLDİ
“Çiftçilerimizin, köylülerimizin, besicilerimiziMeclis kürsüsünden defalarca konuştuk. Ancak bugüne kadar gerekli çalışmalar yapıldı. Umuyorum ki, siyasi iktidar tarımdaki gerilemenin, çiftçilerimizin ve besicilerimizin sorunlarına yönelik harekete geçip Türk tarımını, Türk hayvancılığını ihya edecek düzenlemeler yapar.” 
    “Her geçen yıl tarımdaki nüfusumuz azalıyor, her geçen yıl tarım arazilerimizdeki ekim oranı azalıyor.Hükümetin çıkarmış olduğu Büyükşehir Yasası binlerce köyümüz ören yerine döndü. Köylülerimize “şehirde yaşayanlar ile aynı olacaksın” dendi ve nitekim de köylülerimizin şehirde yaşayanlardan farkı kalmadı. Nasıl kalmadı biliyor musunuz? Vekili olduğum Konya’dan bir örnekle ifade edeyim: “Meram’da, Meram Bağları’nda villalarda yaşayanlar gibi köy de siz de öyle yaşayacaksınız, o haklara sahip olacaksınız.” Hakikaten doğru. Ancak tersinden doğru. Meram’daki bir milyoner vatandaşımız elektriğe, suya, vergiye algıya ne ödüyorsa, köylümüz de aynısını ödemeye başladı. Büyükşehir Yasası ile köyler boşaldı, köyleri ören yerine çevrildi. Tahıl ambarı olan Konya’mız çiftçi şehriydi.  Ne yazık ki Konya’daki çiftçiyi ve tarımı bu yasa ile bitirdiler.”
TAHIL AMBARI KONYA 18 YILDA YÜZDE 8 NÜFUS KAYBETTİ
“Konya, 2002-2019 yılları arasında yani son on sekiz yılda, AKP iktidarında, ortalamanın üstünde nüfus kaybederek Türkiye ortalamasının yüzde 8 gerisinde kalmıştır. Kayseri, Eskişehir ve Bursa, Türkiye ortalamasının üstünde iken Konya, Türkiye ortalamasından yüzde 8 daha fazla nüfus kaybetmiştir. Çünkü Konya’ya sahip çıkmadılar. Konya’yı susuz bıraktılar. Konya’ya su getirmediler.
YERALTINDAN ÇEKİLEN SULAR GÖÇÜKLERE SEBEP OLUYOR
“Çiftçilerimiz her yıl 3 milyar metreküp yer altından su çekmek zorunda kalıyor. Bunun neticesinde göçükler oluşuyor. Bu göçükler Karapınar’a 5 kilometre kadar ilerlemiş durumda ve ne yazık ki göçükler artarak devam ediyor. Ne zaman tedbirler alınacak? Karapınar’ın merkezinde göçük olunca ve binlerce insanımız ölünce mi? (Cafer Kaşık)